Het bedrijfspand als sleutel voor verbeterde logistiek binnen bedrijfsprocessen
Beperkte ruimte in het magazijn, een onhandige indeling van het pand of ruimte tekort door groei. Het komt maar wat vaak voor dat een sterke en/of snelle groei problemen oplevert voor de logistiek in en om het pand en de daarbij horende bedrijfsprocessen. Simpelweg een aanbouw realiseren die extra meters creëert, lost het probleem meestal niet op. Maar wat is de oplossing dan wel? En hoe kan het bedrijfspand fungeren als sleutel voor een verbeterde logistiek? In deze blog deelt Victor Vizee, architect bij Bureau Bos, drie inspirerende voorbeelden.
Ontwerpen begint niet met tekenen, maar met luisteren
Uitbreiden, verhuizen, inefficiënte bedrijfsprocessen; dé redenen om nog eens kritisch naar uw bedrijfspand te kijken. Samen met een architect. Victor adviseert om daarbij niet alleen te kijken naar de buitenkant van het pand: “Laat de architect ook meedenken over de optimalisatie van de logistiek en de bedrijfsprocessen in en rondom het pand. Loop samen door het huidige pand, inventariseer de vervoersstromen en bespreek hoe de bedrijfsprocessen en vervoersprocessen op dit moment zijn geregeld. Waar loopt het spaak en wat zijn de ambities voor de komende jaren? Door deze vragen samen met de verschillende gebruikers te beantwoorden, kom je tot heel andere inzichten. Bij Bureau Bos begint ontwerpen dan ook niet met tekenen, maar met luisteren. Zo creëer je een gebouw waar iedereen tevreden mee is. Van de directie, magazijnmedewerkers en kantoorpersoneel tot en met de vervoerders en andere belanghebbenden.”
Succesvolle voorbeelden uit de praktijk
Dat je samen meer creëert, blijkt wel uit de volgende drie praktijkvoorbeelden. Stuk voor stuk bedrijfspanden waarbij de focus lag op het verbeteren van de logistiek, door middel van nieuwbouw of verbouwen.
1. Style CNC Machines in Bunschoten-Spakenburg
Door sterke groei werd de vorige locatie van Style CNC Machines te klein. Binnen de gemeente was er nog wel een kavel die voldeed aan de wensen en de mogelijkheden om verder te groeien. Victor: “Het nieuwe gebouw is bijna een verdubbeling qua aantal m2 ten opzichte van het vorige pand. Om die zo efficiënt mogelijk in te delen, zijn we vanaf het allereerste moment begonnen met het analyseren van het logistieke proces. Tijdens het ontwerpen heb ik dan ook rekening gehouden met een logische plek voor de binnenkomst van goederen, het verwerken en opslaan van goederen, waar de medewerkers binnenkomen, de plaatsing van de kantoren -in relatie tot de productie- en waar de goederen het pand weer verlaten. Dit heeft geresulteerd in een verbeterd logistiek proces, waarbij korte loop- en zichtlijnen de routing en het bedrijfsproces zo efficiënt mogelijk maken.
2. Milieustraat ‘De Flier’ in Nijkerk
“Een modern, klimaatneutraal gebouw waarin de dienstverlening optimaal gestroomlijnd is. Dat was de opdracht die De Flier Nijkerk samen met de gemeente bij ons neerlegde”, vertelt Victor. “Daarom hebben we gekeken hoe we de logistieke routes zo efficiënt mogelijk konden maken, zodat je minder vaak -onnodig- heen en weer hoefde te lopen binnen het pand. Er is een extra verdieping op het magazijn gerealiseerd, die te bereiken is via een hellingbaan. Het ‘extra’ magazijn wordt gebruikt voor opslag van goederen die minder frequent gebruikt worden, zoals dranghekken. Op de begane grond worden alle voertuigen en producten geplaatst die dagelijks gebruikt worden. Zo is er een optimale goederenstroom ontstaan in en om het bedrijfspand en kunnen de bedrijfsprocessen efficiënter uitgevoerd worden.”
Hapam in Bunschoten-Spakenburg
Toen de grond van de buurman te koop kwam, was dit dé mogelijkheid om de bedrijfsruimten van Hapam te Bunschoten uit te breiden. In het bestaande pand kwamen ze ruimte tekort. Bovendien ging alles via dezelfde ingang naar binnen en naar buiten en dat kwam de efficiency niet ten goede. “Daarom hebben we in het ontwerp een extra ingang gecreëerd”, legt Victor uit. “Nu kruist de goederenstroom elkaar nergens meer.” Om de hoogspanningsgeleiders en aardingsschakelaars die Hapam produceert te kunnen vervaardigen en testen voor opdrachtgevers, is er een speciale hoge ruimte gerealiseerd in het hart van de uitbreiding. Daar omheen zijn op de eerste verdieping kantoren gesitueerd, waardoor je vanaf de kantoorruimtes zicht hebt op wat er beneden in de fabriek en de testruimte gebeurt en andersom. Victor: “Door het bedrijfspand anders in te delen, zijn de logistiek en het bedrijfsproces veel efficiënter geworden. Volgens de medewerkers werkt het nu veel makkelijker en logischer dan in de oude situatie.”
Hoe ziet het gedroomde huis van uw organisatie eruit? Hier gaan we met plezier samen met u naar op zoek. Neem geheel vrijblijvend contact op met onze architect Victor Vizee. Hij vertelt u graag meer over alle mogelijkheden voor het ontwerpen en (ver)bouwen van uw kantoorgebouw of bedrijfspand.
benieuwd naar de mogelijkheden?
We vertellen je graag meer over alle mogelijkheden, of het nu gaat om losse diensten of een compleet traject, wij hebben alles in huis om uw project tot een succes te maken!
bureau bos © 2019 | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring