Het begon allemaal met de wens om tachtig aanleunwoningen van van Zorg- en Wooncentrum De Haven in Bunschoten-Spakenburg opnieuw vorm te geven. De woningen waren klein en niet goed ingedeeld. Hierdoor waren de omstandigheden om goede zorg te kunnen verlenen niet optimaal. Uiteindelijk is er gekozen voor nieuwbouw. In dit interview vertelt Paul Sneep, sinds 2002 bestuurder van De Haven, hoe dit project geresulteerd heeft in acht nieuwe panden. Hierin bevinden zich onder andere vijfenzestig plekken voor zelfstandig wonen en vierenzestig plekken voor mensen met dementie in kleinschalige woonvormen..
Toekomstbestendige woningen voor mensen met een (hoge) zorgvraag
In een periode van drie jaar heeft in drie fases de sloop en bouw plaatsgevonden. De tachtig aanleunwoningen hebben in deze tijd plaatsgemaakt voor acht nieuwe panden, met centraal in het midden een beleeftuin. “We hebben uiteindelijk gekozen voor een forse uitbreiding van de capaciteit”, vertelt Paul. “Hierbij hebben we ons bewust niet meer uitsluitend gericht op mensen van vijfenzestig jaar en ouder, maar op mensen met een heel duidelijke zorgvraag. Zowel zelfstandig wonend als in groepsverband. In vier panden zijn vijfenzestig aanleunwoningen gerealiseerd, twee- en driekamerappartementen. Twee panden zijn verhuurd aan Stichting Sprank voor hun eigen cliënten en in de panden Elburg en Kampen wonen ouderen met dementie. De afgelopen jaren is het vraagstuk dementie steeds groter geworden, dus we hadden meer plek nodig voor deze mensen.”
Zelfstandig en groepswonen
In eerste instantie was de opdracht aan Bureau Bos: zorg dat de acht panden er komen. In de loop van het project zijn de precieze doelgroepen ingevuld. Paul: “We wilden acht panden met dezelfde basisstructuur waarbinnen zelfstandige en, indien nodig, groepswoningen gerealiseerd konden worden. De exacte invulling was een groeiproces, kijkend naar wat de markt op dat moment vroeg.”
Bij de bouw voor ouderen met een zorgvraag en/of dementie spelen specifieke behoeften een rol. “Voor ouderen moet je bijvoorbeeld rekening houden met de breedte van doorgangen en deuren en draaicirkels. Als je kijkt naar groepswonen, dan worden daar heel veel eisen aan gesteld. Om deze in kaart te brengen heeft Bureau Bos samengewerkt met verschillende werkgroepen. Deze bestonden bijvoorbeeld uit activiteitenbegeleiders, verplegend personeel en psychologen.”
Huisvesting is gebaseerd op nieuwe inzichten met betrekking tot dementie
“Er is veel studie gedaan naar hoe je op een goede manier een woongroep inricht voor mensen met dementie”, vervolgt Paul. “Denk aan het gebruik van kleuren. Donkere vlakken in de vloerbedekking voor een deur ervaren mensen met dementie bijvoorbeeld als een gat. Ook denk je na over hoe opvallend deuren worden gepositioneerd. Een deur waar mensen niet achter moeten komen, moet wegvallen in het geheel, terwijl andere deuren moeten opvallen. Vanuit Bureau Bos zijn er verschillende voorbeeldprojecten aangedragen uit binnen- en buitenland. Vooral Raban Haaijk heeft zich zeer verdiept in dementie en was daardoor echt een stimulerende factor. De nieuwe huisvesting is gebaseerd op nieuwe inzichten met betrekking tot dementie. Dit heeft geleid tot veel betere omstandigheden om zorg te kunnen verlenen en een warm en veilig thuis voor mensen.”
De rol van Bureau Bos: van beleeftuin tot domotica
Vanaf de eerste ideeën tot aan de realisatie is de samenwerking met Bureau Bos altijd goed geweest. “De samenwerking was vooral gebaseerd op onderling vertrouwen. Er was zeer frequent contact op alle niveaus en alles kon in alle openheid besproken worden. Als we kijken naar de groepswoningen is daar nu meer huiselijkheid, licht en ruimte. En wat ook heel erg mooi is, is dat Bureau Bos een duidelijke rol heeft gespeeld in de beleeftuin. Hier kan iedereen, ook mensen met dementie, zonder begeleiding doorheen lopen. Met behulp van domotica is het zo geregeld dat niet iedereen overal – beleeftuin, brasserie, winkel, centrale hal of zelfs buiten De Haven – kan komen. Het gebied is verdeeld in leefcirkels en afhankelijk van wat nog vertrouwd is, kunnen mensen zich vrij bewegen dankzij de tags die zij dragen. De samenwerking heeft geleid tot mooie gebouwen, met goede domoticavoorzieningen en optimaal ingericht licht en geluid. Dit levert een belangrijke bijdrage aan een goed zorgverleningsproces”, besluit Paul.
Meer weten over het ontwerp voor Zorg- en Wooncentrum De Haven? Bekijk dan hier de details van het project. Of neem direct contact met ons op voor meer informatie.
benieuwd naar de mogelijkheden?
We vertellen je graag meer over alle mogelijkheden, of het nu gaat om losse diensten of een compleet traject, wij hebben alles in huis om uw project tot een succes te maken!
bureau bos © | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring