Wanneer uw familielid zorg nodig heeft, wilt u natuurlijk de juiste plek voor hem of haar vinden. Een leuke plek om te wonen, met de juiste zorg. Maar wat is nu zo’n fijne, leuke plek? Mensen denken in eerste instantie de juiste zorg voor hun familielid eerder te vinden in kleinschalige zorg. Maar is deze gedachte wel terecht? In deze blog zetten we de voor- en nadelen van grootschalige en kleinschalige zorg tegenover elkaar. En we kijken samen met onze architect-directeur Raban Haaijk of de kloof tussen beide woonvormen ook te verkleinen is door slim naar het ontwerp van zorgvastgoed te kijken.
Grootschalig wonen aantrekkelijk maken
Vanwege de kleinere groepen, het hebben van een eigen plek en de persoonlijke aandacht, denken mensen in eerste instantie de juiste zorg voor hun familielid eerder te vinden in kleinschalige zorg. Veel zorgaanbieders met een grootschalige woonvorm, bijvoorbeeld een verpleeghuis, worstelen dan ook met de vraag hoe zij hun locatie aantrekkelijker kunnen maken voor nieuwe bewoners en hun familieleden. Zij willen af van het stigma dat grootschalig wonen gelijkstaat aan onbetrokkenheid en weinig privacy. En zijn deze vooroordelen wel terecht?
De voor- en nadelen tegenover elkaar
Stelt u zich eens voor: als bewoner van een kleinschalige zorgvoorziening kent u uw huisgenoten en begeleiders. Iedereen heeft een fijn, warm huis met een eigen voordeur en een tuintje. Maar wat gebeurt er op het moment dat iemand specialistische zorg nodig heeft of niet naar de dagbesteding wil en thuis wil blijven? In een kleinschalige woongroep komt u dan voor een uitdaging te staan wat betreft de zorgefficiency. Aangezien er op kleinschalige woongroepen van zes bewoners -door personeelsmaatregelen vanuit de overheid- minder specialistische kennis in huis is en minder individuele mogelijkheden zijn voor activiteiten. Voor grootschalige zorg ligt dit anders. Hier zijn juist veel expertise en flexibiliteit in huis om specialistische zorg te bieden. Ook zijn er meer individuele mogelijkheden voor activiteiten, doordat die niet aangepast hoeven te worden aan het niveau van een specifieke groep bewoners. Dit is bij kleinschalig wonen vaak wel het geval.
Het stigma rondom grootschalig zorgvastgoed is dus niet geheel terecht. Want wat de één prettig vindt aan kleinschalige zorg, vindt een ander juist een nadeel. En dat geldt voor een grootschalig verpleeghuis net zo. Daarom vinden wij het belangrijk om de kloof tussen grootschalige zorg en kleinschalige zorg te verkleinen. Hier zijn verschillende oplossingen voor.
Kleinschalig wonen binnen een grootschalige setting
Volgens Raban Haaijk, architect-directeur bij Bureau Bos, is het de truc om een grotere groep mensen samen te brengen op één locatie, maar het wel kleinschalig aan te laten voelen: “Een eigen voordeur, eigen tuin en een vriendelijk warm huis kan je ook combineren met grotere aantallen bewoners. Door slim te kijken naar de indeling van het terrein en de woongroepen, kan je grotere aantallen mensen op één plek laten wonen in een kleinschaligere omgeving. Wij zorgen in onze ontwerpen voor zorgvastgoed altijd dat iedere woongroep een eigen karakter krijgt, zodat mensen zich goed kunnen oriënteren én zich er sneller thuis gaan voelen. Een mooi praktijkvoorbeeld waarbij wij de spagaat tussen kleinschalig en grootschalig wonen hebben opgelost, is de nieuwbouw van woonzorglocatie Radeland in Brummen.”
Voorbeeld uit de praktijk: woonzorgcoöperatie Brummen
Stichting Philadelphia Zorg is een zorgaanbieder die de wens heeft om nieuwe locaties te realiseren voor een grotere groep bewoners, zonder dat hiermee de voordelen van kleinschaligheid verloren gaan: aandacht voor de bewoners en een vriendelijke leefomgeving. Daarnaast willen ze wonen en dagbesteding combineren op de locatie, passend bij de zorgvisie. Voor woonzorglocatie Radeland in Brummen heeft het team van Bureau Bos deze wens in praktijk gebracht. Door middel van co-creatie met een brede groep belangenbehartigers heeft Bureau Bos het ontwerp verzorgd. Het resultaat? Een grootschalige woonzorglocatie die voor de bewoners en hun bezoekers aanvoelt als een kleinschalige woonvorm.
Dit konden wij realiseren door de negen woongebouwen en dagbesteding rondom een plein te plaatsen, als gebouwen rondom een dorpspleintje. Ieder woongebouw biedt ruimte voor zeven bewoners, en heeft een eigen entree, maar ze zijn voor de nachtzorg wel verbonden. Alle woongebouwen hebben een eigen karakter gekregen, zodat mensen zich goed kunnen oriënteren en binden aan hun nieuwe (t)huis. Ook voor ouderenzorg is dit goed mogelijk, zoals is terug te lezen op onze projectpagina ‘Zorg- en Wooncentrum de Haven’.
Door naar zorgvastgoed te kijken door zowel de ogen van de gebruiker als de aanbieder, zult u zien dat er veel meer mogelijk is dan u wellicht denkt.
Bent u geïnspireerd geraakt of bent u benieuwd wat Bureau Bos voor uw woonzorglocatie kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.
benieuwd naar de mogelijkheden?
We vertellen je graag meer over alle mogelijkheden, of het nu gaat om losse diensten of een compleet traject, wij hebben alles in huis om uw project tot een succes te maken!
bureau bos © | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring