Het ontwerpen van een sportgebouw is altijd weer een mooie uitdaging. Hier komt namelijk veel meer bij kijken dan men in eerste instantie misschien denkt. Zo ligt er steeds meer nadruk op het belang van bewegen voor het lichamelijk en geestelijk welzijn, maar tegelijkertijd staan sportbudgetten continu onder druk. Dit vraagt om creatieve en slimme oplossingen. In deze blog licht Vera Vizee, Architect bij Bureau Bos, een aantal aandachtspunten uit.
Van dialoog naar ontwerp
Het klinkt misschien wat vreemd, maar een sportgebouw is meer dan een gebouw om in te sporten. In veel gevallen kunnen de gebouwen beter omschreven worden als wijkcentra: plekken die gericht zijn op beweging, ontspanning en samenzijn. Om dit gevoel te creëren en bewaken, moeten sportgebouwen enerzijds zicht bieden op de omgeving en anderzijds moet er vanuit de omgeving zicht zijn op de sportactiviteiten. Dit verhoogt het gevoel van veiligheid en betrokkenheid. Dit gevoel creëren we altijd in samenwerking met de hoofdgebruikers van het sportgebouw. Van verenigingen tot trainers, publiek, exploitanten en wijkbewoners, met iedereen gaan we de dialoog aan voordat we een ontwerp maken. Tijdens deze gesprekken hebben we het niet alleen over functionaliteit, maar zeker ook over beleving. Daarnaast is het door de krimpende budgetten belangrijk om er in het ontwerp rekening mee te houden dat het gebouw eenvoudig te exploiteren is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vrij zicht, zodat bij een lage bezetting één persoon zowel de entree als de sportruimtes, horeca, gangen en tribunes eenvoudig kan beheren.
Aandachtspunten bij sportgebouwen
Input van betrokkenen, aandacht voor zowel functionaliteit als beleving en rekening houden met de exploitatie, dit zijn slechts enkele onderdelen van het ontwerpproces. Waar letten we nog meer op?
- Bij piekmomenten is het belangrijk dat ruimtes voldoende capaciteit hebben. Dit kan door ervoor te zorgen dat sport- en horecaruimtes op verschillende manieren te gebruiken zijn. Denk bijvoorbeeld aan flexibele wanden waardoor ruimtes samen te voegen of op te splitsen zijn of vloeren en tribunes die in- en uitvouwen.
- Een gebouw moet geen energie kosten, maar juist opleveren. Het is belangrijk dat het tegen een stootje kan en eenvoudig schoon te houden is. In ons ontwerp nemen wij daarom altijd beproefde installatietechnieken en bouwmaterialen mee en daarnaast een goed beheersysteem dat de exploitatie vereenvoudigt.
- Een sportgebouw waarin heel intensief gesport wordt, moet altijd aangenaam aan blijven voelen. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met een goede verstaanbaarheid, veel en gelijkmatig licht en een prettige temperatuur. Komt er veel daglicht binnen? Dan mag dit niet zorgen voor hinderlijke reflecties en contrasten.
- De sfeer van een sportgebouw moet bijdragen aan een prettige beleving van de sporter.
Goed schoon te houden hoeft niet steriel te betekenen. De keuze voor kleuren en materialen heeft een grote invloed op de mate waarin een ruimte als sfeervol en prettig wordt ervaren.
Natuurlijk is ieder ontwerp uniek en kent ieder sportgebouw naast bovenstaande aandachtspunten zijn eigen uitdagingen. Bent u benieuwd wat wij voor het ontwerp van uw sportgebouw kunnen betekenen? Neem dan contact met mij of één van mijn collega’s op. Samen zorgen we voor een breed gedragen ontwerp en daarmee voor een soepel ontwerp- en bouwproces.
benieuwd naar de mogelijkheden?
We vertellen je graag meer over alle mogelijkheden, of het nu gaat om losse diensten of een compleet traject, wij hebben alles in huis om uw project tot een succes te maken!
bureau bos © | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring