Zeven manieren waarop de architect jou als adviseur ondersteunt met een integrale aanpak
Nieuwbouw, beperkte ruimte in het magazijn, een onhandige indeling van het gebouw of juist ruimte tekort door groei. Zomaar een aantal momenten waarop je als ondernemer de hulp inschakelt van een architect. Maar een architect doet meer dan het ontwerpen van gebouwen. Door te kijken naar het totaalplaatje en te kiezen voor een integrale aanpak, ontstaat er een gebouw waarbij alle onderdelen van het ontwerp naadloos op elkaar aansluiten.
Maar op welke gebieden -naast ontwerpen- kan een architect van Bureau Bos dan nog meer als adviseur dienen voor jouw onderneming en haar vastgoed? We vroegen het architect Victor Vizee.
1. Efficiëntie: jouw bedrijfspand als sleutel voor verbeterde logistiek
Uitbreiden, verhuizen, inefficiënte bedrijfsprocessen of jouw toekomstplannen; dé redenen om nog eens kritisch naar je bedrijfspand te kijken, samen met een architect. Victor adviseert om daarbij niet alleen te kijken naar de buitenkant van het pand: “Laat de architect ook meedenken over de optimalisatie van de logistiek en de bedrijfsprocessen in en rondom het pand. Loop samen door het huidige pand, inventariseer de vervoersstromen en bespreek hoe de bedrijfsprocessen en vervoersprocessen op dit moment zijn geregeld. Waar loopt het spaak en wat zijn de ambities voor de komende jaren? Door deze vragen samen met de verschillende gebruikers te beantwoorden, kom je samen tot heel andere inzichten. En dus tot een efficiënter ingedeeld pand. Niet alleen voor nu, maar ook voor de toekomst”
2. Financieel advies: denken in oplossingen die liggen binnen de mogelijkheden van de klant
“Wanneer alle wensen van de ondernemer zijn geïnventariseerd, kijken we eerst naar het budget voordat we beginnen met ontwerpen. Want wij kunnen wel van alles bedenken en gouden bergen adviseren, maar als er geen geld is dan worden die plannen ook nooit gerealiseerd. En dat is zonde”, vertelt Victor. “Daarom sluit op dat punt in het traject mijn collega Jeroen Sloof vaak aan. Hij berekent wat je kunt investeren en of je die last wel kunt dragen in de jaarbegroting. En is het pand eigen vastgoed? Dan wordt er ook gekeken of er (nog) wel rendement op het gebouw zit na verbouwing en wat de eventuele restwaarde is.”
3. Interieurontwerp: bepaal de beleving van het verblijf
Je brengt meer tijd door in het gebouw, dan erbuiten. Daarom is het interieur misschien wel het belangrijkste aspect van het ontwerp van een gebouw. Maar het interieur bepaalt ook voor een groot deel je beleving van het verblijf. En daarmee het welbevinden: als jij je herkent in het interieur voel je je er thuis. “Op die manier kan een interieur ook bijdragen aan een prettiger werkklimaat”, vertelt Victor. “Als jouw medewerkers mogen werken op een plek die sfeer uitstraalt en waar zij zich thuis voelen, zullen ze minder snel ergens anders gaan werken. Daarom bedenken onze ontwerpers het interieur altijd samen met de medewerkers. Dit alles met als doel; een uniek en passend interieurontwerp met een breed draagvlak onder alle betrokkenen.”
4. Ontwerp van de installaties: altijd een prettig binnenklimaat
Een gebouw kan nog zo goed zijn ontworpen, het is onbruikbaar als het binnenklimaat niet goed is. Temperatuurbeheersing, luchtkwaliteit, akoestiek en lichtopbrengst zijn van groot belang voor de gezondheid en het welbevinden van de gebruikers van jouw gebouw. Onze installatie-adviseurs ontwikkelen duurzame en geïntegreerde installatiesystemen voor onder meer klimaatbeheersing, energie, verlichting, sanitair, data, domotica, gebouwbeheer en telefonie. Hiervoor gebruiken we beproefde technieken, waarvan de efficiëntie in de praktijk bewezen is. Victor: “Hierbij wordt ook altijd rekening gehouden met de verduurzaming van het pand. Hoe is de isolatie, kunnen we het energieverbruik omlaag brengen, etc.”
5. Ontwerp van de constructie: maak het gebouw toegankelijk voor meerdere doeleinden
Binnen een bouwproject speelt de constructie van een gebouw een grote rol. Niet alleen bepaalt het in belangrijke mate de veiligheid van de toekomstige gebruikers. Het is ook bepalend voor de betaalbaarheid en flexibiliteit van het gebouw. “We kijken hierbij niet alleen naar de bestemming dat het pand met de huidige onderneming gaat hebben, maar we houden in de constructies ook al rekening met eventuele nieuwe bewoners. Door bijvoorbeeld al een zwaardere vloer te realiseren dan nodig is. Zo wordt het gebouw nu en in de toekomst toegankelijk voor meerdere doeleinden”, vertelt Victor ons.
6. Een nulmeting: dit is de conditie van je vastgoed
Een nulmeting -ook wel conditiemeting genoemd- is niets meer of minder dan het vastleggen van de actuele staat van onderhoud. Victor: “Dit doen we bij Bureau Bos altijd volgens de Methodiek Conditiemeting NEN 2767. De nulmeting is de basis waarop een meerjarenonderhoudsplan gemaakt kan worden. Maar het kan ook als basis dienen voor een verbouwing. Zo is vóór het ontwerp al bekend welke onderdelen van het gebouw aan vervanging toe zijn en welke nog in goede staat zijn.”
7. Meerjarenonderhoudsplan: zo zit je er de komende jaren ook goed bij
Met een meerjarenonderhoudsplan krijg je inzicht in de onderhoudskosten van jouw gebouw(en) of gebouwvoorraad over een langere periode volgens de Methodiek Conditiemeting NEN 2767. Victor: “Met een meerjarenonderhoudsplan bespaar je kosten, omdat het onderhoud preventief de aandacht krijgt die het verdient. Het wordt duidelijk welke reserveringen noodzakelijk zijn om de onderhoudswerkzaamheden in de toekomst uit te kunnen voeren. En je krijgt inzicht in de staat van onderhoud van je gebouwen en eventuele gebreken en aandachtspunten. Maar bij ons stopt het niet bij de oplevering van het meerjarenonderhoudsplan. We begeleiden ondernemers ook bij de uitvoering ervan. We zorgen voor toezicht op een correcte uitvoering en bewaken de voortgang en het budget.”
Jouw gebouw als visitekaartje voor (potentiele) klanten dankzij integrale aanpak
Zo zie je maar dat je met onze architecten niet alleen om tafel zit voor het esthetische gedeelte van een gebouw, maar dat zij op meerdere vlakken met je meedenken. Dus ook op het gebied van exploitaties, onderhoud van het pand, duurzaamheid, logistiek, werkklimaat en de financiën. Door te kiezen voor een integrale aanpak, ontstaat er een gebouw dat is ontworpen voor de toekomst. En wat meteen fungeert als hét visitekaartje van jouw onderneming voor (potentiele) klanten.
Benieuwd naar de mogelijkheden? We vertellen je graag meer. Of het nu gaat om losse diensten of een compleet traject, wij hebben alles in huis om jouw project tot een succes te maken!
neem contact op met Victor Vizee
benieuwd naar de mogelijkheden?
We vertellen je graag meer over alle mogelijkheden, of het nu gaat om losse diensten of een compleet traject, wij hebben alles in huis om uw project tot een succes te maken!
bureau bos © | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring