SchoolDomein: De kunst van circulair ontwerpen
De klimaatcrisis maakt de maatschappij kritisch over hoe wij omgaan met onze planeet en de beperkte grondstoffen die we hebben. Vanuit dat perspectief en de gebruikswaarde van bestaand vastgoed zijn transformatie en hergebruik duurzaam en aantrekkelijk. Hoe meer een gebouw aanpasbaar is, hoe meer ruimte er is voor visie en verbinding.
Een mooi voorbeeld van circulair ontwerpen is Dalton Kindcentrum (DKC) de IJsbreker in de circulaire wijk Buiksloterham in Amsterdam-Noord. In de IJsbreker komen een basisschool, kinderopvang en een gymzaal. Elianne: “Het ontwerp is modulair en circulair, waarbij we duurzame en herbruikbare materialen gebruiken om de ecologische voetafdruk te minimaliseren. Het mooie is dat de gemeente op die manier naar de hele wijk kijkt. Zo werken de bedrijven bijvoorbeeld vanuit een circulaire visie samen en is het parkeren in een hub georganiseerd. De hele organisatie van de wijk, met aparte bedrijfsontsluitingen en een groene long is gebaseerd op een gelaagde en duurzame economie.” Raban vult aan: “Daarnaast gebruiken we herbruikbare en recyclebare materialen, zoals hout, staal en glas. Dit minimaliseert de ecologische voetafdruk en vermindert de hoeveelheid afval die tijdens de bouw wordt geproduceerd. Het compacte gebouw heeft een gunstige verhouding tussen het oppervlak van de gebouwschil en dat van de vloeren. Het heeft een heel lage MPG en wordt een 0 op de meter gebouw. Daar zijn we best trots op.”
Benieuwd hoe wij het belang van circulair ontwerpen toepassen op onze ontwerpen? Je leest er alles over in de oktobereditie van SchoolDomein.
benieuwd naar de mogelijkheden?
We vertellen je graag meer over alle mogelijkheden, of het nu gaat om losse diensten of een compleet traject, wij hebben alles in huis om uw project tot een succes te maken!
bureau bos © | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring